Zkracujte svobodně, zkracujte do omrzení

internet

Mnozí z vás je znají, mnozí používají, mnozí považují za dobrý nápad. Často ušetří nepříjemnosti s nefunkčním odkazem v e-mailu, messengeru, pomůžou na Twitteru či v SMS. Mluvím o zkracovačích webových adres, dnes už poměrně často používané webové službě, která dokáže zpříjemnit život i zamotat hlavu.

Jak to funguje

Na fungování zkracovače URL není moc co vysvětlovat. Prostě zadáte (nejlépe dlouhou) internetovou adresu a zpět dostanete její zkrácený tvar. Zkracovací služba si vaši adresu uloží do databáze a když se někdo pokusí otevřít zkrácenou adresu, bude přesměrován na adresu původní, vámi zadanou.

Pro názornost zde máte jednoduchý příklad: Původní adresa může vypadat třeba takto:

http://www.openstreetmap.org/?mlat=49.999977&mlon=14.001184&zoom=13

a zkrácená adresa pak bude třeba takováto:

http://ur1.ca/465zl

Některé zkracovače nabízejí svým uživatelů zajímavé statistiky. Je možné zjistit, kolik bylo zkrácených odkazů, jaké jsou nejčastěji zkracované stránky, nebo zda bylo zkrácené URL někdy použito.

Na první pohled jasnou nevýhodou zkracovačů URL je to, že hned nevidíte, kam adresa, na kterou klikáte, odkazuje. To může být do určité míry zneužíváno a může se stát, že se dostanete někam, kam jste původně vůbec nechtěli. Proto, ale to platí i v jiných případech, si nejprve rozmyslete, zda skutečně chcete na odkaz kliknout a jestli pochází ze zdroje, kterému důvěřujete.

Jinou nepříjemností je možnost zásahu majitele zkracovače do jeho obsahu. V praxi by to mohlo vypadat tak, že majitel zkracovače se rozhodne některé odkazy přesměrovat na jiné stránky a cílové stránky tak blokovat. Důsledky si jistě dokážete představit.

Sporný je také přístup majitele zkracovače do databáze odkazů a vytváření různých statistik, které mohou být vázány nejen na tvůrce zkráceného odkazu, ale i na všechny další uživatele tohoto odkazu. V tomto případě nelze jasně mluvit o zneužití, ale takováto data mohou být zneužitelná, pokud k nim má přístup pouze omezený počet subjektů (provozovatel či majitel).

K čemu je to dobré

Už je asi jasné, kde zkracovače najdou nejlépe svoje uplatnění. Nejvíce je ocení lidé, kteří potřebují původní URL co nejvíce zkrátit například z důvodu omezeného počtu znaků ve zprávě. Sem patří uživatelé takových služeb, jako je Identi.ca, Twitter a podobně. Dobře se ale hodí i v e-mailech.

Některé zkracovače nabízejí i zajímavé doplňkové služby, jako trvalé odkazy, k mnohým existují pomocné programy do prohlížeče a výběr zkracovače je tedy závislý jen na vašich potřebách. Většina lidí je však používá pouze na jednoduché zkrácení adresy, k čemuž samozřejmě poslouží všechny dobře.

Svobodný web

Teď se možná trochu zarazíte, do čeho se to tady pouštím. Pokud se někde zmiňuju o svobodném či otevřeném sofware, je to poměrně snadno pochopitelné. Pominu-li právní komplikace mnoha licencí, je oblast počítačového software dobře pokrytá, ale na webu je to přece jiné! Věřte však, že existuje více webových projektů, které jsou k dispozici pod některou ze “standardních” svobodných licencí.

Jestliže chcete používat svobodný software na počítačích, neměli byste zapomínat na jeho obdoby na webu. A právě mezi zkracovači URL existuje výjimka zveřejněná jako Open Service, jejíž zdrojový kód je uvolněn pod GPL licencí.

Jde o zkracovač ur1.ca.

Zkracovač ur1.ca sice nedisponuje mnoha rozšiřujícími funkcemi, ale jeho podpora není nijak špatná. Navíc jeho databáze zkrácených adres je k dispozici pro další zpracování a případné webové projekty. Mnohé služby i programy sloužící k automatizaci zkracování URL adres jej nabízejí jako jednu z variant, jako příklad uvedu oblíbený linuxový mikroblogovací program Gwibber.

Nebojte se podporovat otevřené technologie i ve webovém prostředí!

Zdroje: Pro úvodní obrázek je použito dílo Schere Gr 99.jpg.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek