GNOME-mplayer : Jak přehrávat zvuk a video

gnome mplayer video hudba zvuk

Když jsem hledal přehrávač na hudbu či video, měl jsem představu jednoduché aplikace se snadným ovládáním bez přehršle funkcí. Zkusil jsem jsem nejeden a konečně mám pocit, že mám, co jsem hledal. Využívá knihovny GTK, zapadá do prostředí GNOME-shell a snadno se používá.

Dlouho jsem nebyl spokojený s aplikacemi pro přehrávání hudby či videa. Při výběru přehrávače jsem měl několik málo požadavků:

  • Snadné ovládání,
  • jednoduché spuštění,
  • závislosti na GTK,
  • snadná instalace kodeků,
  • podpora titulků s různým kódováním,
  • rozhraní vhodné pro GNOME-shell.

Aplikace, které jsem zkoušel, měly vždy nějaký malý nedostatek, který mi nevyhovoval. Totem má problém s kodeky, Rhytmbox a Clementine jsou jen na hudbu (a navíc jsou zbytečně komplexní), VLC je závislé na Qt (nikoliv na GTK) a nemá zrovna pěkné rozhraní. Mplayer nemá grafické rozhraní a různé nadstavby mplayeru nejsou většinou příliš povedené ani pěkné.

Náhodou jsem našel drobnou nadstavbu nad mplayer s názvem GNOME-mplayer. Rychle jsem si ho oblíbil a zůstal jsem u něj už pár týdnů. Zdá se, že moje požadavky splňuje nejlépe.

GNOME-mplayer vám dobře zapadne do prostředí GNOME-shell

Pro vytvoření kartotéky filmů nebo hudby je to program až příliš jednoduchý, ale to také není jeho cílem. Graficky pěkně zapadá do prostředí GNOME-shell, zvládá různé kódování titulků i tvorbu playlistů.

GNOME-mplayer obsahuje podporu playlistů

Hodí se jako výchozí aplikace pro prosté přehrávání zvuků i jako program na zhlédnutí celovečerního filmu. Mplayer samotný si s sebou nese množství kodeků, takže ani s přehráváním různých formátů hudby či videa zřejmě nebudete mít problém. Podpora funkce drag&drop z Nautilu je už jen třešnička.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek