25 důvodů proč používat Linux

linux software

Třeba jste tady náhodou, třeba jen nevíte, o co jde, nebo jednoduše máte chuť si zlepšit povědomí o výhodách operačního systému GNU/Linux. Nebo hledáte argumentaci. Nebo naopak nějakou máte a chtěli byste se o ní podělit.

Existuje mnohem více než 25 důvodů. Jesli vás napadají další, klidně je připište do komentáře.

Proč používat GNU/Linux

1. Dobře funguje

Můžete používat Linux v práci i doma, klidně jej nasaďte jako domácí multimediální centrum nebo nainstalujte do své televize.

2. Je zadarmo

Můžete Linux instalovat i používat legálně zcela zadarmo v souladu se všemi licenčními podmínkami a nemusíte se obávat kontroly počítačové policie.

3. Je svobodný

Se svým linuxovým systémem můžete zacházet zcela dle vlastní vůle, neomezují vás striktní licenční ujednání, která vám nařizují, kdy, jak a kde smíte svůj software použít, nainstalovat či zkopírovat.

4. Je dostupný ke stažení (i u přátel) nebo na objednávku CD

Linux k dispozici každému, každý si jej může stáhnout, vypálit na CD či DVD a jen tak vyzkoušet, či hned nainstalovat.

5. Je lokalizovaný

Většina Linuxových distribucí je plně přeložena do většiny majoritních světových jazyků – samozřejmě včetně češtiny.

6. Obsahuje všechny důležité programy a velké množství dalších

Pokud nejste zrovna projektanti, grafici nebo profesionální hráči her, počítač s Linuxem vám plně dostačí ke všem běžným úkolům spojeným s prací či zábavou na počítači. Pokud hledáte počítač „jen na internet“, vůbec neváhejte s rozhodnutím a určitě si Linux pořiďte.

7. Je otevřený

Díky své otevřenosti máte k linuxovému systému a programům (samozřejmě pouze k těm s některou ze svobodných licencí) k dispozici zdrojové kódy a dokumentaci; to vám pak umožní dále vyvíjet vlastní projekty. Uznávám, zde se platní spíše programátoři, pro ty je ale linuxový svět rájem na zemi (a téměř povinností).

8. Můžete si vybrat z mnoha jeho klonů (distribucí)

Zjednodušeně řečeno, Linux je k dispozici v mnoha variantách, takzvaných distribucích. Než si některou nainstalujete na počítač, klidně si jich „nanečisto“ vyzkoušejte víc a vyberte si, která vám nejlépe vyhovuje. Nejste odkázáni je jedno unifikované prostředí (jak to bývá zvykem u konkurenčních operačních systémů). Ti, co si neumí vybrat a neumí se rozhodnout, ať si nechají některou distribuci doporučit. Pokud známé nemáte, vyberte si třeba Ubuntu.

9. Můžete si vyrobit vlastní distribuci

Jestliže vám nestačí nabídka existujících distribucí, máte chuť si vytvořit vlastní, či disponujete jinou neobvyklou psychickou odchylkou, můžete si klidně sestavit distribuci vlastní! K tomu ale už budete potřebovat nějaké ty základní znalosti Linuxu.

10. Můžete si vytvářet vlastní programy

Klidně si naprogramujte vlastní programy, které využívají komponenty těch ostatních, již existujících. Nebo se inspirujte v kódech existujících programů a prostě pište vlastní od základů, tak jak to máte rádi.

11. Ikdyž neumíte programovat,

můžete snadno vytvářet struktury s jednoduchými existujícími softwarovými nástroji a vytvářet tak velmi efektivní procedury.

12. Jeho používáním podporujete spíše konkrétní vývojáře,

než velké společnosti

Svou svobodou a otevřeností Linux nabízí mnoha vývojářům možnost vyvíjet vlastní software a realizovat nad takovýmto projektem vlastní podnikatelský plán. Tím že používáte Linux a jeho programy, umožňujete lidem, kteří je vyvíjejí, aby ve své činnosti pokračovali, byli více vidět a byli úspěšnější při realizaci svého plánu.

13. Je sexy

...

14. snadno si ho upravíte dle svých představ

Díky své variabilitě se sotva stane, že přijdete ke dvěma stejným počítačům. Linux vám pomůže vypěstovat si osobní vztah k „pracovnímu prostředí“, ve kterém se svým počítačem zacházíte.

15. Je neobvyklý, neokoukaný, zajímavý, je alternativní

Jistě neznáte mnoho lidí, kteří jej používají. Můžete na Linuxu vypěstovat vlastní image. Nebo jej můžete používat proto, že jej potřebujete. Nebo proto, že jej chcete.

16. Je multiplatformní

Linux lze nainstalovat na mnoho hardwarových platforem, ať už jde o běžné počítače, speciální průmyslové stroje, jednoúčelové zařízení (jako například routery), nebo třeba mobilní telefony. Když se s Linuxem naučíte dobře zacházet, dokážete ovládat obrovské množství systémů ve velmi různých prostředích.

18. Je rychlý

Linux je už v základu rychlejší, než většina konkurenčních operačních systémů. Na jednoúčelových zařízeních je dokonce úplně nejlepší a ne nadarmo tento trh zcela ovládá. Na osobních počítačích, kde spouštíte spoustu oken, je i Linux trochu pomalejší, stále však je jeho rychlost znát.

19. Je bezpečný

Díky dobře stavěnému zabezpečení už od prvopočátku jeho existence je Linux velmi bezpečný. Zavirování vašeho počítače je natolik složité a nepravděpodobné, že pro Linux v současné době téměř neexistují nebezpečné viry. Navíc je každá dobrá linuxová distribuce pravidelně automaticky aktualizována a tím je zajištěna její velmi vysoká bezpečnost už tak stabilního systému.

20. Najdete si nové přátele (nebo se zbavíte těch starých)

Pravděpodobně se seznámíte s novými lidmi ve vašem okolí, kteří také používají na počítači Linux. Pokud takové hledáte, porozhlédněte se po internetových fórech vaší i ostatních distribucí, často jsou pořádána různá setkání a srazy, kde se můžete seznámit s mnoha lidmi.

21. Má svou vlastní osobnost

Operační systém samozřejmě nemůže mít osobnost (pokud není sám myslící). Ale vyzkoušejte jej a uvidíte!

22. Přinese vám nové radosti i starosti

Poznáváním Linuxu se dovíte nové věci. Tím, že se rozhodnete proniknout do jeho tajů, poznáte nové potíže ale i radosti, které vám ostatní operační systémy nikdy nenabídly.

23. Můžete se jím živit

Nemyslete si, i přes to, že je Linux zadarmo, dá se jím živit. Ale to už musíte něco umět. Lidé, kteří umí dobře pracovat s Linuxem jsou na pracovním trhu velmi žádaní. Na Linuxu můžete založit i vlastní byznys, to už ale bude chtít se trochu zamyslet (ostatně jako i u jiných projektů).

24. Je šetrný k životnímu prostředí

Linux se neprodává hromadně na cédéčkách, netisknou se pro něj nesmyslné hromady reklam, nejlepší je jej stahovat pomocí torrentů a šetřit tak datový tok v síti. Díky Linuxu můžete alespoň minimálně zmenšit svou ekologickou stopu.

25. Opravdu potřebujete nahlas říct

i ten poslední důvod? Že je Linux prostě nejlepší…

Jeden důvod, proč nepoužívat GNU/Linux

1. Jste zaslepení a nemáte ho rádi

Linux najde své využití téměř všude. Možná nevyhoví všem, ale je dobré o tomto systému vědět. Nemusíte jej mít nainstalovaný na svém počítači, nemusíte jej používat, ani jej nemusíte mít rádi. Bylo by ale dobré vědět, proč tomu tak je.

Předchozí příspěvek Následující příspěvek